2012. december 6., csütörtök

Klímanó csapat


Még ennél a korainak mondható pontnál írok egy olyan bejegyzést, ami valamennyire összefoglalja, rendszerezi az eddigieket, illetve átláthatóbbá varázsolja az egész történetet. Ez persze több mindenkinek jó:

- mindenekelőtt nekem, hogy rendet teremtsek a felhalmozódott én-közlési szándékomban,
 - a rendíthetetlen figyelmű olvasóknak, akik eddig is olvasták a blogot, ám még nem biztosak a dolgukban, és fontolgatják, hogy zseni vagyok-e, vagy őrült,(remélem, hamar rájönnek, hogy egyik sem)

- És azoknak a halált megvető bátorságú leendő olvasóknak, akik most klikkelnek először erre az oldalra.
Jöjjön tehát néhány csontszáraz tény, hogy tisztán lássunk:

Cím: Hulladék Históriák - klímanó történetek
Tervezett megjelenés: 2013. 01.31.
Kiadás: magánkiadás, limitált példányszámban(első kiadás), Boldogságban Felcseperedni Alapítvány támogatásával.

A történet:

Alapgondolat: Mindennek, ami itt a Földön létezik, van egy kis manója, aki mindent tud a saját rábízott feladatáról. Ez a könyv azokról a manókról szól, akiknek a feladata a világban a szelektív hulladékgyűjtés, tisztogatás, újrahasznosítás. Itt feltétlenül meg kell említenem, hogy a történetek megírásánál próbáltam kerülni az unalmas hegyi beszéd stílust, illetve a gügyögés és szentimentalizmus fekete lyukába se akartam bele esni. Olyan történetek ezek, amikben észrevétlenül vannak adagolva a fontos tudnivalók.

A mesék:

Azzal a bevezető mesével kezdődik a könyv, amit már olvashattatok egy korábbi bejegyzésemben. Ezt követi Mindentbele Béla meséje, ahol az elfáradt kukamanó társakat kap maga mellé a szemét gyűjtögetésének egyre nagyobb munkájához:

- egy papírmanót: Papír Apó személyében,
- egy műanyag manót, aki a bájos Pille Panni névre hallgat,
- egy öreg üvegmanót és unokahúgát: Üveg Nénét és Fiola Fiónát,
- egy igazi kalandor lelkületű fém manót, ő Fém Frici,
- végül a nagyszerű kertészt: Komposzt Karcsit.

Mivel én magam se tudok megjegyezni neveket hozzájuk kötött arcok nélkül, így itt egy kép a csapatról, kéretik minden olvasótól egy kommentet hagyni, melyik karakter a legmenőbb!
Kattints rá, nézd meg nagyobban!
Ők lennének hát a klímanó csapat. Minden egyes manó kapott egy-egy mesét a könyvben, a bevezető mesék után olyan történetek következnek, amelyekben valamelyikük a főszereplő. Mindegyik sztori után találhat az olvasó egy informatívabb oldalt, egyfajta üzenetet az adott manótól: mit gyűjtöget pontosan, mi az, ami nem való a kukájába, hogyan hasznosítják az adott hulladék anyagot, mennyi idő alatt bomlik el a természetben (ha elbomlik egyáltalán…)

Meglepiként pedig a könyv végén egy ötlettár hulladékok kreatív felhasználásához, kézműves foglalkozásokhoz, erre a témára átültetett nagymozgásos játékok leírása…

4 megjegyzés:

  1. Úgy döntöttem, én hagyom az első megjegyzés, hátha felbátorodnak a kis ujjacskák és hagynak itt egy kommentet...szóval az én személyes kedvencem Öregvilág Apó, aki bár keveset szerepel a történetben, mégis, elengedhetetlennek tűnt egy ponton a megjelenése(ő volt egyébként a legutolsó, akit megrajzoltam, a másik pedig Pille Panni, borzasztóan aranyos volt, ahogy elsőnek megszólalt a fejemben...ti jösztök:-)

    VálaszTörlés
  2. Nálam Papír Apó lett az első befutó, bár mindegyik manóért rajongok, annyira aranyosak! :) Üdv, Noémi

    VálaszTörlés
  3. Nálam is Papír Apó a kedvenc. :)
    Puszi, Angi

    VálaszTörlés
  4. Nehéz választani:) Szenzációs az összes Klímanó!:)
    Üdv, Axi

    VálaszTörlés