2014. május 19., hétfő

Jó példa

Láttátok már a 'Benvenuti al sud' című filmet?(kattintsatok a címre kedvcsinálónak, és ha nem is pörög az agyad az olasszal, akkor is meg tud ütni az életérzés:-) Gyorsan keressetek rá, ha igazán jót akartok kacagni az Isten hozott az isten háta mögött című film olasz verzióján. Vajon nektek mi az első jelző, ami beugrik az olasz nép kapcsán?
.
.
.
.
.
.
Hagytam szünetet asszociálni blogolvasói agyatokban. Kommentben alant írd meg, mi volt az első szó. De most had tegyek az "ilyen az olasz ember" szótáradhoz egy máik kifejezést: az észak olasz ember: szelektív hulladékgyűjtő, a precíz, alapos fajtából. Pár kép arról, ahogy az eddig is jól működő rendszert még feszesebbre húzzák itt a Pó síkság csücskiben.(a háztartásokban megtörténik a külön válogatás, az adott napokon már szeparálva kerül ki a házak elé a cuccos.)

A változásról írásban értesítettek, ma pedig meghozták az újabb rendszer kellékeit:
-egy szürke kukát azoknak a hulladékoknak, amiket nem tudtnuk beilleszteni a renszerbe, és nem újrahasznosítható. És az utópisztikus megoldás: a kukán kód található, ami alapján bevándorló kukásbácsi majd nyilván tartja háztartásunk szeméttermelését. Na ez után pengetjük majd a lóvét. Így lesz Mindentbele Béla szemétkupaca kisebb és kisebb.
- Az újrahasznosítható hulladékokhoz biztosítják a megfelelő anyagú és színű zacsikat. Pille Panni, és Fém Frici egy csapatban nyomják, Papír Apó meg koránál és tekintélyénél fogva is külön kapja az újrapapír alapanyagot. Üveg Néne birodalma a frissen telepített zöld konténer a sarkon.
- Komposzt Karcsi lebomló hulladékait már eddig is külön kukákba gyűjtöttük. 
- És ha valami nem lenne egyértelmű, hát segít a hulladék katalógus betűrendben. Pazar.


A Hulladék Históriák mesekönyvet az egész tetejébe biggyesztettem. Amolyan boszorkányos varázslásként, mert az én manójárta üstömben az a terv forr, hogy egy igazi klímanó barát kisgyerek majd felnő, tovább gondol és fejleszt, aminek nyomán Magyarországon is feszesre húzzuk szelektív hulladékgyűjtő izmainkat.

ui: Ne feledjétek, ezen a héten gyereknapi akció: minden mesekönyvhöz egy ajándék meseképet csomagolunk!

www.lucifairyworks.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése